Podpri program

Vodita:

Nina Erjavec Merklin, mag. psihologije in asist. Sanja Roškar, mag. psihologije

Psihosocialni modul je za uporabnike rehabilitacijskega programa izjemnega pomena, saj jim skozi strukturirane posvetovalnice z izkušenimi psihologinjami omogoča, da se med seboj spoznajo, povežejo in si podelijo izzive, ki jih prinašajo soočanje s krvnim rakom, naporno zdravljenje in vrnitev v običajno življenje. Strokovna psihološka podpora, povezovanje, izmenjavi izkušenj in medsebojna pomoč uporabnikov so pomembna psihosocialna podpora pri premagovanju negotovosti in stisk. Trenutno posvetovalnice potekajo prek spleta v živo in so interaktivne, tako da se lahko osebno pogovorite s psihologinjo ter spoznate in izmenjate izkušnje z drugimi uporabniki programa.

Na skupinskih psihosocialnih posvetovalnicah, ki potekajo enkrat mesečno, naslovimo različne, za bolnika med in po zdravljenju, aktualne teme s področij upravljanja stresa, čustev, komunikacije, odnosov in drugih okoliščin, na katere lahko vplivajo hematološkoonkološka bolezen, zdravljenje in okrevanje. Po krajšem predavanju psihologinje sledi strukturiran pogovor z in med uporabniki.

Posvetovalnice s psihologinjo, tako kot ostala modula rehabilitacijskega programa, trenutno potekajo prek spletne aplikacije Zoom. Uporabnike programa, ki niso računalniško vešči, lahko individualno usposobimo za uporabo potrebnih spletnih orodij, če le imajo računalnik ali pametni telefon in neoviran dostop do svetovnega spleta.

Po potrebi imajo uporabniki na voljo tudi individualne posvete s psihologinjo. Vabljeni k ogledu videov, ki smo jih pripravili s sodelujočimi psihologinjami v programu.

Vodi:

Urška Jelenko, klinična dietetičarka

Prehranski modul vodi izkušena klinična dietetičarka Urška Jelenko, ki je zaposlena v Enoti za klinično prehrano na Onkološkem inštitutu Ljubljana, kjer izvaja prehransko obravnavo onkoloških bolnikov. V programu celostne rehabilitacije bolnikov s krvnimi raki Skupaj na poti do zdravja je strokovna sodelavka, ki izvaja individualno prehransko presejanje uporabnikov in vodi skupinske prehranske posvetovalnice.

Redna mesečna posvetovalnica s klinično dietetičarko, je namenjena kakovostnemu prehranskemu informiranju in svetovanju uporabnikom. Ko se posameznik vključi v program, izpolni prehranski vprašalnik, ki ga klinična dietetičarka pregleda in uporabnika po potrebi napoti na individualno klinično prehransko obravnavo. Na skupinskih posvetovalnicah klinična dietetičarka izvede krajše predavanje na izbrano temo, ki mu sledi pogovor z uporabniki. Teme posvetovalnic so prehrana onkoloških bolnikov, sestava obrokov, prehrana in imunski sistem, prehranska dopolnila, pasti alternativnih diet itd. Nekaj prehranskih nasvetov za hematološkoonkološke bolnike lahko spoznate tudi v videih, ki smo jih pripravili s sodelujočimi kliničnimi dietetičarkami v programu celostne rehabilitacije za bolnike s krvnimi raki Skupaj na poti do zdravja.

Prehranske posvetovalnice potekajo prek spletne aplikacije Zoom. Uporabnike programa, ki niso računalniško vešči, lahko individualno usposobimo za uporabo potrebnih spletnih orodij, če le imajo računalnik ali pametni telefon in neoviran dostop do svetovnega spleta.

Vodita:

Maja Ogrinec, dipl. fizioterapevtka in Uroš Kožar, dipl. kineziolog

Uporabniki programa celostne rehabilitacije za bolnike s krvnimi raki Skupaj na poti do zdravja imajo znotraj fizikalnega in gibalnega modula vsak teden na voljo fizioterapevtsko in/ali kineziološko vadbo. Vadbi sta prilagojeni hematološkoonkološkim bolnikom in sestavljeni tako, da uporabniki pridobijo na moči in izboljšajo gibljivost.

Fizioterapevtska vadba poteka vsak torek ob 15. uri in je primerna za vse uporabnike rehabilitacijskega programa. Po strokovni presoji fizioterapevtke Maje Ogrinec lahko nekateri uporabniki, vse od vključitve ali kasneje, ko napredujejo, obiskujejo tudi intenzivnejšo kineziološko vadbo z Urošem Kožarjem, dipl. kineziologom, ki poteka vsak četrtek ob 10. uri. Vse serije telesnih vaj so prilagojene potrebam in morebitnim omejitvam bolnikov s krvnimi raki. Po zaključenem rehabilitacijskem programu uporabniki pridobijo na fizični zmogljivosti, mišični moči rok in nog ter gibljivosti.

Fizikalni in gibalni modul poteka hibridno, saj uporabniki lahko četrtkovo kineziološko vadbo obiskujejo prek spleta ali v živo v telovadnici.

Uporabnike programa, ki niso računalniško vešči, lahko individualno usposobimo za uporabo potrebnih spletnih orodij, če le imajo računalnik ali pametni telefon in neoviran dostop do svetovnega spleta.

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke. S klikom na "V redu" se strinjate, da lahko uporabljamo vse sklope piškotkov. Če želite, lahko posamezne sklope izberete tukaj.   V redu