Podpri program

Vodita:

dr. Vesna Radonjić Miholič, spec. klinične psihologije in asist. Sanja Roškar, mag. psihologije

Kako začnemo:

Psihosocialni modul je za uporabnike rehabilitacijskega programa izjemnega pomena, saj jim skozi strukturirane posvetovalnice z izkušenimi psihologinjami omogoča, da se med seboj spoznajo, povežejo in si podelijo izzive, ki jih prinašajo soočanje s krvnim rakom, naporno zdravljenje in vrnitev v običajno življenje. Še posebej v aktualni pandemiji novega koronavirusa, ki nas pomembno omejuje v druženju, povezovanju in izmenjavi izkušenj, sta medsebojna pomoč uporabnikov in strokovna psihosocialna podpora ključnega pomena za premagovanje negotovosti in stisk. Trenutno posvetovalnice potekajo prek spleta v živo in so interaktivne, tako se lahko kljub epidemiološkim razmeram osebno pogovorite s psihologinjo ter spoznate in izmenjate izkušnje z drugimi uporabniki programa.

Vaš ritem:

Na skupinskih psihosocialnih posvetovalnicah, ki potekajo enkrat mesečno, ob ponedeljkih ob 17.uri, naslovimo različne za bolnika med in po zdravljenju aktualne teme s področij upravljanja stresa, čustev, komunikacije, odnosov in drugih okoliščin, na katere lahko vplivajo hemato-onkološka bolezen, zdravljenje in okrevanje. Po krajšem predavanju psihologinje sledi strukturiran pogovor z in med uporabniki. Po potrebi imajo uporabniki na voljo tudi individualne posvete s psihologinjo. Vabljeni k ogledu videov, ki smo jih pripravili s sodelujočimi psihologinjami v programu.

Online ali v živo:

Zaradi ukrepov za preprečevanje in obvladovanje okužb z novim koronavirusom posvetovalnice s psihologinjo, tako kot ostala modula rehabilitacijskega programa, trenutno potekajo online, prek platforme Zoom. Uporabnike programa, ki niso računalniško vešči, lahko individualno usposobimo za uporabo potrebnih spletnih orodij, če le imajo računalnik ali pametni telefon in neoviran dostop do svetovnega spleta.

Ko bodo epidemiološke razmere dopuščale, bomo rehabilitacijske aktivnosti spet nadaljevali v živo v Ljubljani in Mariboru, a bomo hkrati ohranili tudi online izvedbo aktivnosti, ki omogoča, da se v program celostne rehabilitacije za bolnike s krvnimi raki vključijo uporabniki iz vse države.

Vodi:

Urška Jelenko, klinična dietetičarka

Kako začnemo:

Izkušena klinična dietetičarka Urška Jelenko je zaposlena v Enoti za klinično prehrano na Onkološkem inštitutu Ljubljana, kjer izvaja prehransko obravnavo onkoloških bolnikov. V programu celostne rehabilitacije bolnikov s krvnimi raki Skupaj na poti do zdravja je strokovna sodelavka, ki izvaja individualno prehransko presejanje uporabnikov in vodi prehranske posvetovalnice.

Vaš ritem:

Redna mesečna posvetovalnica s klinično dietetičarko, ki je na urniku navadno v sredo ob 17.uri, je namenjene kakovostnemu prehranskemu informiranju in svetovanju uporabnikom. Ko se posameznik vključi v program, izpolni prehranski vprašalnik, ki ga klinična dietetičarka pregleda in uporabnika po potrebi napoti na klinično prehransko obravnavo. Na skupinskih posvetovalnicah klinična dietetičarka izvede krajše predavanje na izbrano temo, ki mu sledi pogovor z uporabniki. Teme posvetovalnic so prehrana onkoloških bolnikov, sestava obrokov, prehrana in imunski sistem in podobno. Nekaj prehranskih nasvetov za hemato-onkološke bolnike lahko spoznate tudi v videih, ki smo jih pripravili s sodelujočimi kliničnimi dietetičarkami v programu celostne rehabilitacije za bolnike s krvnimi raki Skupaj na poti do zdravja.

Online ali v živo:

Zaradi ukrepov za preprečevanje in obvladovanje okužb z novim koronavirusom prehranske posvetovalnice trenutno potekajo online, prek platforme Zoom. Uporabnike programa, ki niso računalniško vešči, lahko individualno usposobimo za uporabo potrebnih spletnih orodij, če le imajo računalnik ali pametni telefon in neoviran dostop do svetovnega spleta.

Ko bodo epidemiološke razmere dopuščale, bomo aktivnosti spet nadaljevali v živo v Ljubljani in Mariboru, a bomo hkrati ohranili tudi online izvedbo aktivnosti, ki omogoča, da se v program celostne rehabilitacije za bolnike s krvnimi raki vključijo uporabniki iz vse države.

Vodita:

Maja Ogrinec, dipl. fizioterapevtka in Uroš Kožar, dipl. kineziolog

Kako začnemo:

Uporabniki programa celostne rehabilitacije za bolnike s krvnimi raki Skupaj na poti do zdravja imajo znotraj gibalno - fizikalnega modula vsak teden na voljo fizioterapevtsko in/ali kineziološko vadbo. Izkušena fizioterapevtka Maja Ogrinec, ki je zaposlena v UKC Ljubljana in že vrsto let pomaga bolnikom na Kliničnem oddelku za hematologijo, za vsakega uporabnika individualno presodi, katera telesna vadba je glede na njegovo telesno zmogljivost in zdravstvene omejitve ustrezna in bolnika razvrsti v fizioterapevtsko ali kineziološko vadbo.

Vaš ritem:

Fizioterapevtska vadba poteka vsak torek ob 15.uri in je primerna za vse uporabnike rehabilitacijskega programa. Po strokovni presoji fizioterapevtke Maje Ogrinec lahko nekateri uporabniki, vse od vključitve ali kasneje, ko napredujejo, obiskujejo tudi intenzivnejšo kineziološko vadbo z Urošem Kožarjem, dipl. kineziologom, ki poteka vsak četrtek ob 10. uri. Vse serije telesnih vaj so prilagojene potrebam in morebitnim omejitvam bolnikov s krvnimi raki. Po zaključenem rehabilitacijskem programu uporabniki pridobijo na fizični zmogljivosti, mišični masi rok in nog ter gibljivosti.

Online ali v živo:

Zaradi ukrepov za preprečevanje in obvladovanje okužb z novim koronavirusom gibalno - fizikalni modul poteka online, prek platforme Zoom. Uporabnike programa, ki niso računalniško vešči, lahko individualno usposobimo za uporabo potrebnih spletnih orodij, če le imajo računalnik ali pametni telefon in neoviran dostop do svetovnega spleta.

Ko bodo epidemiološke razmere dopuščale, bomo aktivnosti spet nadaljevali v živo v Ljubljani in Mariboru, a bomo hkrati ohranili tudi izvedbo aktivnosti prek spleta, ki omogoča, da se v program celostne rehabilitacije za bolnike s krvnimi raki vključijo uporabniki iz vse države.

Nazaj na programe
Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke. S klikom na "V redu" se strinjate, da lahko uporabljamo vse sklope piškotkov. Če želite, lahko posamezne sklope izberete tukaj.   V redu